Lezing “Zundert en de Nassau’s, de Oranjes”

Dinsdag 14 januari 2020, aanvang 20.00 uur


De werkgroep ‘Van der Hoeven 20-20’ organiseert over het thema “Zundert en de Nassau’s, de Oranjes” een boeiende lezing. Dit in het kader van de heruitgave van het boek van Prof. Mr. H. van der Hoeven “Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout”. De bekende historicus Ton Kappelhof gaat tijdens deze lezing in op hoe de Nassau’s in het bezit kwamen van de heerlijkheden te Zundert.

Van der Hoeven beschrijft in zijn boek uitgebreid het ontstaan van de drie Heerlijkheden te weten Zundert Hertog, Zundert Nassau en Wernhout. Een heerlijkheid  is een bepaald gebied verbonden met betrekking tot rechten op inkomsten en verplichtingen aan een persoon of familie. In het Zundertse waren dat aan de Hertog van Brabant en aan de heren van Breda (de Nassau’s).

Ton Kappelhof gaat uitgebreid in op hoe in 1403 een gedeelte van Zundert in handen kwam van de Nassau’s, door het bijzondere huwelijk tussen de heer Engelbrecht I van Nassau en Johanna van Polanen. Later kwamen ook Rijsbergen en Wernhout in handen van de heren van Breda (Nassau’s).

Wat hadden de heren van Breda te zeggen in het Zundertse? Wat was hun positie? Wat betekende het voor de bewoners? Ton Kappelhof gaat dat haarfijn vertellen op dinsdag 14 januari 2020, in zaal Victoria, Molenstraat 118, Zundert aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Terug naar “Van der Hoeven 20 – 20”