Kapel: Onze Lieve Vrouw van Brabant

Kapelletje aan de Ettenseweg (foto: Twan van Duijnhoven).

Voordat dit kapelletje werd gebouwd is er heel wat aan vooraf gegaan. Eerst wilde men samen met buurtschap Tiggeltseberg een kapel bouwen; toen dit niet doorging had men de stenen voor de bouw al liggen tegenover de Boomkensevaart, daar waar het Zwart Moerke begint, maar rector Van Hooijdonk wilde het kapelletje echter persé tegenover het klooster Bethanië van de zusters Dominicanessen. Uiteindelijk kreeg hij zijn zin en werd op de hoek Pater Taksweg-Ettenseweg deze kapel gebouwd, die is toegewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Brabant.

De grond werd afgestaan door de gemeente, terwijl de rector van het zusterklooster Bethanië, Adrianus van Hooijdonk en Jaan Voermans bij de buurtbewoners geld ophaalden om de bouw te bekostigen. Constant Verhaeren zorgde voor de bouw en Koos Daemen heeft het dak erop gelegd. Het kapelletje is gebouwd uit dank voor de goede afloop van de oorlog. Architect Van der Ven uit Breda heeft het ontwerp gemaakt en Gerrit de Morree uit Breda verzorgde de schildering van een gekroonde Maria met op schoot het kind dat inde handjes een appel houdt. Op 5 mei 1945 zorgde pastoor Verbunt voor de inwijding. In 1975 heeft zuster An van der Putte de schildering gedegen opgeknapt.

Vroeger werd in de meimaand iedere avond bij het kapelletje gebeden, evenals in de rest van de zomer tot en met oktober op zondag. Men zong dan daarbij ook het lied van Onze Lieve Vrouw van Brabant.