Kapel: Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand

Kapelletje kruising Kruispad en Overasebaan (foto: Twan van Duijnhoven).

Op de kruising van Kruispad, Overasebaan, Oude Trambaan en Noordhoeksestraat staat het robuuste kapelletje, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Het kapelletje heeft een rieten dak, terwijl een smeedijzeren hekwerk het devotiebeeld tegen vandalisme beschermt. Het buurtschap wilde een kapel stichten, niet alleen om gespaard te blijven van oorlogsgeweld, maar ook tot verkrijging van goede gewassen en goede gezondheid.

In de raadsvergadering van 29 augustus 1941 werd aan het kerkbestuur een stukje grond gratis beschikbaar gesteld voor de bouw van een kleine veldkapel. Het kapelletje werd gebouwd door Constant J. Verhaeren (Jos Zn.). Het eerste beeld is vernield; het beeld dat er nu staat is afkomstig uit de tuin van de zusters van Rijsbergen. Pastoor Chr. Verbunt wijdde het in op de laatste zondag in mei 1942. Vroeger kwam men iedere dag in de meimaand bijeen om de rozenkrans te bidden, alsmede iedere zondagmiddag in het jaar. Ook voor bijzondere gelegenheden bad men, zoals voor de soldaten uit het buurtschap die na de oorlog in Nederlands-Indië streden. In het recente verleden was nog op de eerste zondag in mei een bijeenkomst voor het rozenkransgebed. Sinds enkele jaren is dit niet meer zo.

Ook veel recreanten (fietsers, wandelaars) maken gebruik van het bankje om even te rusten, een praatje te maken of om gewoon maar even te genieten.