Lezing: De vergeten slag bij Hoogstraten in 1814 door Ron van Dijck. Maandag 15 november 2021 in zaal Het Wapen van Zundert te Zundert 

Het is eigenlijk vreemd dat bijna niemand in de gemeente Zundert ooit heeft gehoord over de Slag bij Hoogstraten die hier net over de grens plaats vond op 11 januari 1814. Voor dat die slag plaatsvond, waren in de koude winter van 1813-1814 in de streek onder Breda en boven Antwerpen, Herentals en Turnhout al regelmatig schermutselingen geweest tussen het Franse leger van Napoleon en de geallieerde troepen. Ron van Dijck zal voor Heemkundekring De Drie Heerlijkheden op maandag 15 november een lezing houden over deze vergeten veldslag. Hij zal daarbij ook extra aandacht geven aan wat er in onze streken te merken was van deze veldslag waarbij aan beide zijden honderden doden vielen en een veelvoud aan gewonden te betreuren was. Het Pruisische leger van generaal von Bülow bijvoorbeeld viel vanuit Zundert/Wernhout tegelijkertijd Loenhout en Wuustwezel aan, Loenhout via Tereik en Wuustwezel via de Bredabaan. De slag bij Hoogstraten was één van de inleidende gevechten die uiteindelijk uitmondden in de slag bij Waterloo in  juni 1815  waar Napoleon definitief werd verslagen door de geallieerde legers uit Pruissen, Oostenrijk, Engeland, Nederland, Rusland enz.

De lezing wordt gehouden op maandag 15 november in de zaal van Het wapen van Zundert, Katerstraat 12, 4881 AR Zundert. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur. Aangezien de lezing wordt gehouden in een horecagelegenheid, moeten wij ook bij binnenkomst controleren op een coronatoegangsbewijs (QR-code, herstelbewijs of negatieve testuitslag).