Lezing: Verhalen, sagen, legenden in de natuur door Rinie Kerstens uit Erp; 23 september 2021 in zaal Schuttershof te Klein Zundert

Eindelijk is het weer zover dat we een lezing kunnen organiseren. Tenminste als de situatie niet gaat verslechteren. Deze keer een lezing door Rinie Kerstens uit Erp over Verhalen, sagen en legende die zich afspeelde in natuur.

De natuur

Zolang mensen bestaan hebben ze interesse gehad voor de natuur. In het verre verleden moesten mensen het doen met wat ze zagen en meemaakten, veel kennis was er nog niet. Ze leefden echt middenin de natuur en waren er heel afhankelijk van. Er zijn veel verhalen ontstaan. Verhalen over planten, paddenstoelen, dieren. Vooral de soorten met een wat vreemd, merkwaardig of bijzonderlijk uiterlijk waren onderwerp van die verhalen. Ook speelden geloof en bijgeloof een heel grote rol. Het gaat over duivels en heksen, kabouters en elfjes.

Luguber en Sprookjesachtig

Sommige verhalen hebben te maken met de angst die mensen hadden voor natuurverschijnselen, andere zijn daarentegen heel sprookjesachtig. Allemaal vertelsels die ons nu een glimlach ontlokken. De verschillende verhalen vertellen ons iets over hoe mensen vroeger stonden tegenover de natuur en natuurverschijnselen. Ze laten ons ook met andere ogen kijken naar de natuur. Ze vestigen de aandacht op details die wij vaak niet opmerken. Ze vertellen ons over planten, dieren, paddenstoelen, maar ook over mensen.

Deze lezing vindt plaats op donderdag 23 september 2021. De aanvang van de lezing is 19.30 uur in de zaal van Schuttershof te Klein Zundert. De zaal is vanaf 19.00 uur open.