Lezing: “Ontwikkeling van de boomkwekerij in Zundert”

Op maandag 11 februari houdt boomkweker David Bömer een lezing over de ontwikkeling van de boomkwekerij in de gemeente Zundert. Deze lezing vindt plaats in Het Wapen van Zundert aan de Katerstraat 12 te Zundert. De aanvang van de lezing is 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur.

Foto’s zijn beschikbaar gesteld door Arjan Bakx.

Wie Zundert zegt, zegt boomkwekerij. Althans, dat lijkt anno 2019 wel het geval te zijn. Maar dat is lang niet altijd zo geweest, want van de 861 jaren dat Zundert nu bestaat zijn er zeker 660 jaren zonder boomkwekerij geweest. En daarmee is een ruime schatting gemaakt, want over de échte start van de boomteelt zijn verschillende visies. Zoals er ook verschillende visies waren tussen bedrijven, tussen handelaren en contracttelers. Ook heden ten dage zijn er verschillen tussen ondernemers en bedrijven. In een verhaal dat gaat over ver en recent verleden, maar zeker ook over het heden en deels een stukje toekomst, worden u feiten en opmerkelijke zaken voorgeschoteld. En ook wordt de typische mores van de kwekerswereld toegelicht.

De achtergrond van David Bömer, voor degenen die hem niet kennen, is een echt boomkwekersgezin. Als zoon van Jo en Maarten Bömer-Meeuwissen is de boomkwekerij bij hem met de paplepel ingegoten. Of eigenlijk toch niet, want tot zijn 25e heeft hij volgehouden: “boomkweker, dat is wel het laatste dat ik word!”. En dus heeft hij een opleiding gehad in het mooie werkveld Personeel & Organisatie. Het kan verkeren. Bij het verhaal dat hij u gaat voorschotelen zal zeker ook ruimte worden gemaakt voor fraaie en tot nadenken stemmende foto’s. Ook het vanuit Zundert toegevoegde sortiment aan de kwekerswereld wil hij even toelichten, want dat is meer dan de moeite waard. En als laatste argument om u te overtuigen om toch vooral aanwezig te zijn op maandag 11 februari: boomkwekerij is een mannenwereld, toch?