Jupp Henneböhl, ook wel Joep Henneboel genoemd.

Op 2 mei 2023 houdt Frits Barend een lezing over Joep Henneboel. Deze lezing wordt gehouden in café-zaal Schuttershof (onder voorbehoud), Klein Zundertseweg 38 te Klein Zundert en vangt aan om 19.30 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur open.

Joep Henneboel, geboren te Berge in Duitsland, groeide op in een streng katholiek milieu. In Nazi Duitsland werd hij “gedwongen” geplaatst bij de Grüne Polizei. Hij werd gestationeerd in Amsterdam en kreeg daar opdracht om te helpen bij razzia’s. Vanuit zijn sterke geloofsovertuiging was hij het niet eens met deze opdrachten. Hij zocht contact met verzetsmensen om hen te waarschuwen voor de razzia’s en bracht zichzelf daardoor in groot gevaar. Door zijn acties werden honderden mensen gered van deportatie. Onder hen ook veel geestelijken, Broeder Bavo van de Trappisten van Zundert was een van hen. Ook de moeder en broer van Frits Barend zijn door hem gered. Voor al zijn acties is hij als één van zes Duitsers onderscheiden met het Nederlands Verzetsherdenkingskruis.

Links: Burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn speldt het verzetsherdenkingskruisje op bij Joep.
Rechts: Joep overhandigt zijn autobiografie “Ich konnte nicht anders” aan Ed van Thijn. Links de echtgenote van Joep, Cissy Henneboel-Van Putten.

Op latere leeftijd is hij met zijn Nederlandse vrouw in Klein Zundert komen wonen en is aldaar ook begraven. Bij zijn begrafenis werd gezegd; “Dat niemand in Zundert zou weten wat voor een groot man hier begraven ligt.” Als Heemkundekring De Drie Heerlijkheden willen wij er voor zorgen dat heel Zundert weet wat voor een groot man in onze gemeente gewoond heeft en begraven ligt.