Lezing: Wat is de wereld in korte tijd kleiner geworden

Op dinsdag 11 december 2018 geeft Ineke Strouken voor Heemkundekring De Drie Heerlijkheden een lezing in de Harmoniezaal te Rijsbergen over hoe de wereld om ons heen de laatste eeuwen is veranderd. In deze lezing gaat Ineke samen met u in op wat globalisering ofwel ‘wat is de wereld in korte tijd veel kleiner geworden’ doet met onze cultuur en hoe wij kunnen voorkomen dat er straks maar een ‘hamburgercultuur’ overblijft.

Op het einde van de 19e eeuw schreef men: ‘Er is geen eeuw waarin zoveel veranderd is’ en voor een deel klopte dat ook, want het was de eeuw van de industriële revolutie. Maar als wij nu terug kijken naar ons leven, dan hebben wij ook al heel veel veranderingen meegemaakt. En daar hoef je niet eens heel erg oud voor te zijn. Wat betekent dat voor onze tradities, de cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven? Tradities hebben alles te maken met onze roots en identiteit. Denk maar eens aan de zwarte piet discussie. Mensen laten zich niet zomaar een traditie afpakken. Maar tradities veranderen wel en ook nog sneller dan ooit. Tegelijkertijd zijn wij ons aan het bezinnen op ‘wie zijn wij’ en proberen wij tradities te behouden.

Ineke Strouken is oud-directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

De zaal is open vanaf 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur en is gratis voor de leden van de Heemkundekring. Datum en Locatie: Dinsdag 11 december 2018, Harmoniezaal, ingang Lagestraat 1 te Rijsbergen.