Lezing: Belang van de teelt van aardbeien en frambozen in 20ste eeuw in de gemeente Zundert

Maandag 19 februari 2018

Op maandag 19 februari 2018 om 20.00 uur wordt door Erik Bastiaansen en Rinie van Tilburg van CLTV Zundert en Ad van Hassel een lezing gehouden over dit onderwerp. Deze vindt plaats in de zaal van Het Wapen van Zundert, Katerstraat 12, 4881 AR Zundert. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf ca. 19.30 uur.

Erik en Rini zullen voor de pauze vertellen wat de teelt van deze gewassen betekende voor de mensen in de voormalige gemeente Zundert en gemeente Rijsbergen. Ze bespreken de ontwikkeling van de teelt door de jaren heen en daaraan parallel lopend ook het ontstaan en de ontwikkeling van de CLTV-veiling en de RBT-veiling in deze streek. Uit oude documenten blijkt dat al minstens vanaf het einde van de negentiende eeuw in dit gebied al sprake was van de commerciële teelt van zacht fruit zoals aardbeien, zwarte en rode bessen en in eerste instantie ook vooral frambozen. Doordat bijna iedereen, ook de mensen in de dorpen, wel een kleiner of groter perceeltje met aardbeien en/of frambozen had -dat door alle gezinsleden mee werd geoogst- gebeurde het dat vrijwel alle gezinnen hierdoor wat extra inkomsten binnen kregen, men was niet rijk maar echte armoede kwam ook nauwelijks voor.

Na de pauze zal Ad van Hassel zijn verhaal doen vanuit het perspectief van de Zundertenaar die in de nabijheid van de Zundertse veiling is geboren en opgegroeid. Dat begint als dorpsjongen die een groot gedeelte van zijn jeugd doorbracht op en rond het veilingterrein en verder als buurman/café-uitbater tegenover de CLTV. Hij zal ons op zijn eigen wijze een inkijkje geven van hetgeen hij hier heeft meegemaakt en hoe hij de CLTV zag veranderen en zich ontwikkelen. Het belooft alles bijeen een bijzonder boeiende avond te worden waar we zeker ook een aantal interessante wetenswaardigheden met betrekking tot het onderwerp aan de weet zullen komen.