Activiteit: Van wie bende gij’r jeen(e)

Zondag 23 juli 2017

Van wie bende gij’r jeen(e)? Als men vroeger wilde weten van wie je was, vroegen ze niet naar je naam, maar wie je vader, moeder of grootvader of grootmoeder was. Op basis van die gegevens kon men achterhalen wie je was.

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor onze afkomst. Wie waren mijn voorouders, waar hebben ze gewoond en wat hebben ze gedaan? Zijn alle mensen met dezelfde achternaam nou wel of geen familie van elkaar? Allemaal vragen waar een stamboomonderzoek antwoord op kan geven. Was tot voor kort stamboomonderzoek eindeloos bladeren en zoeken in oude archieven, door de digitalisering van deze archieven is een speurtocht naar je voorouders een stuk eenvoudiger geworden. Al wil dat niet zeggen dat je digitaal alles kunt vinden. Archieven raadplegen zal er altijd bij blijven horen. Maar digitaal kun je een heel eind komen.

Links: trouwakte voor de schepenen uit 1797, rechts: trouwakte uit de burgerlijke stand van 1874

Mede om gehoor te geven aan de belangstelling voor onze voorouders, geeft de heemkundekring in het kader van haar jaarlijkse activiteit op zondag 23 juli 2017 in “Bij Ons”, Molenstraat 5 in Zundert van 10.00 tot 16.00 uur de gelegenheid om meer over je voorouders te weten te komen. De leden van de werkgroep genealogie van de heemkundekring zijn aanwezig om u inzicht te geven in uw afkomst. Deze mensen zijn alle ervaren genealogen en kunnen u het naadje van de kous laten weten. Van heel veel families uit de gemeente Zundert zijn veel gegevens beschikbaar. Daarnaast kunnen zij u adviseren over het opzetten van een stamboomonderzoek, de valkuilen die u moet vermijden, en programma’s die u kunt gebruiken. Behalve Zundertse genealogen zijn ook vertegenwoordigers uit Wuustwezel, Schijf en van de Nederlandse Genealogische vereniging aanwezig om informatie te verschaffen en wegwijs te maken. Maar er valt meer te beleven. We laten ook zien op welke manier een stamboom gepresenteerd kan worden. Diverse boeken uit de verzameling van de Heemkundekring en van particulieren zijn te raadplegen. We tonen een aantal afdrukken van stambomen in diverse vormen. Bovendien is de eigen verzameling bidprentjes van de Heemkundekring in te zien. Deze gelegenheid mag u niet voorbij laten gaan.

Noteer in uw agenda: Zondag 23 juli 2017, locatie “Bij Ons”, Molenstraat 5 in Zundert van 10.00 tot 16.00 uur.