Hoofdpagina Mededelingen 50 jarig bestaan vereniging

De officiële start van het 50 jarig jubileum van Heemkundekring De Drie Heerlijkheden is gedaan door het aanbieden van oude Zundertse fruitrassen aan de stichting van Gogh & Zundert. Er zijn appels geplant van het ras Lombarts-Calville en frambozen van het ras Jochems Roem.

 

De voorzitter heette alle aanwezigen hartelijk welkom, met name de Burgemeester en de familie Lombarts. Helaas was de familie Jochems niet aanwezig. Het bijzondere van deze fruitrassen is dat ze na zoveel jaar nog steeds ergens gekweekt worden. Een nieuw ras in de markt zetten kost op de dag van vandaag tientallen jaren, en is dan ook alleen nog mogelijk bij gespecialiseerde bedrijven.

De Burgemeester nam vervolgens het woord en wenste de Heemkundekring “De Drie heerlijkheden” een goed jubileumjaar toe en sprak de hoop uit dat de appels en frambozen tot volle bloei mogen komen en veel fruit zullen geven. Ook met de toekomst van Heemkundekring “De Drie Heerlijkheden” wenste zij ons veel succes.

 

Het woord nadien gegeven aan de heer Frans Lombarts namens de familie Lombarts. Hij lichtte nog een stukje geschiedenis toe over het bedrijf Koninklijke boomkwekerijen Pierre Lombarts. In de tijd dat de Lombarts Calville geïntroduceerd is in 1911 was het een toonaangevend bedrijf binnen de boomkwekerijwereld, het bedrijf kweekte en handelde met een heel breed assortiment planten. De heer Lombarts bood de Heemkundekring nog twee boekjes aan, die zijn uitgegeven door het bedrijf Pierre Lombarts. Een ervan was een prijslijst uit 1949 en het andere beschrijft het bedrijf bij haar 25-jarig jubileum. Wij zijn daar uiteraard erg blij mee en zullen beide in ons archief bewaren. Daarna werden de naamplaatjes die bij de bomen zijn geplaatst officieel onthuld door de drie broers Lombarts, kleinzonen van Pierre Lombarts. Bij de frambozen is het bordje onthuld door Ron Dirven en Jac Hereijgers van de stichting Van Gogh & Zundert.


Na de onthulling werd nog een toost uitgebracht en de wens uitgesproken dat de bomen en planten een goede verzorging krijgen door de tuinploeg van de van Goghtuin. De drankjes werden geheel in stijl met appels en frambozen verzorgd door Auberge van Gogh, waarvoor onze dank.

 
NIEUWSTE ARTIKELEN:

Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden
NIEUWSTE ARTIKELEN: